Ex

program exOBS! Tillsvidare preliminärt bokad.

Tisdag 5 oktober19:00

Plats: Folkets Hus, Teatersalongen  

Utifrån sett är de det perfekta paret med en perfekt familj. Båda är framgångsrika, hon är läkare och han arbetar på ett stort arkitektkontor. De bor tillsammans med sina två små barn i en vacker lägenhet. Men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem, och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring.

Intentionerna som ligger bakom vem de valt att bilda familj med framstår nu som nästan mer präglade av frågor om utbildning och klass än om kärlek och passion. Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps. En svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden. På många sätt likt Lars Norén i det psykologiska borrandet, den svarta humorn och det brutalt ärliga.  

Ex är en nyskriven psykologisk dramakomedi specialskriven för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg. Han anses vara en av Europas mest intressanta dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Bland titlarna märks Den fule, Martyren och Perplex. Hans pjäser har spelats på flertalet av de större teatrarna i Sverige och blivit hyllade av både publik och kritiker. 

För regi står Marius själv och i huvudrollen ser vi Helena af Sandeberg som spelat i mängder av pjäser, TV-serier och filmer, bland annat Störst av allt som vann Kristallen för årets TV-drama 2019. Sammanlagt blir det tre skådespelare på scen. 

Spellängd: 1 timma 50 minuter

 

Dark Water Dans

OBS! Tillsvidare preliminärt bokad.

program darkwaterOnsdag 3 november 19:00

Plats: Folkets Hus, Teatersalongen  

Har du någonsin drömt att du springer utan att komma någon vart, eller slåss mot osynliga krafter? I Fredrik Quiñones första stora ensembleverk för Riksteatern skapar han en suggestiv berättelse med filmiska vändningar. I korta, fängslande scener möter vi fyra individer som förkroppsligar olika känslor och upplevelser. Det kan handla om längtan efter samhörighet, uppgörelser med inre demoner, svek, sorg eller något helt annat. Intrigen i detta intensiva drama blir till i mötet med våra egna associationer.

Fredrik Quiñones är inte bara erkänd som samtida dansare utan också inom ett flertal kubanska afrostilar och pardanser samt i flera klubbstilar från USA, bl.a voguing. Som koreograf ser han gärna att hans verk besitter det råa och direkta uttrycket från de olika stilarna, samtidigt som helheten är sceniskt genomarbetad.  

Dark Water får ett eget soundtrack av den hyllade musikproducenten Christoffer Berg, som bland annat jobbat med Depeche Mode och Robyn och skapat musik till Sveriges Oscarsbidrag Gräns. Stylisten Ellen X, känd från Vogue, designar kostymerna, medan Angela X bygger upp dramatiken med sin effektfulla ljussättning. Med hjälp av fyra tekniskt briljanta dansare bland annat Brittanie Brown nu i höst aktuell i Promise land, förflyttar de publiken till en parallell drömvärld där allas upplevelser får plats och betydelse.

Fredrik Quiñones vill förena en politisk kamp för frigörelse med känslornas poesi och sprängkraft.

Spellängd: 55 minuter

 

Medea

Flyttad till hösten 2022

518x518 Medea RTV21

Väntar på nytt datum    

Plats: Folkets Hus, Teatersalongen

Arenakonsert möter klassiskt drama om kärlek, våld och död.                    

Medea flyr sitt hemland och offrar allt för sin kärlek till Jason. De får två barn och ett familjeliv tillsammans. Men Jasons aggressiva och världsamma sätt att behandla barnen skrämmer Medea. När han plötsligt lämnar Medea för en annan kvinna drar ett mardrömslikt drama igång. Med hjälp av sina nära kontakter med landets makthavare får Jason vårdnaden om barnen, och Medea blir landsförvisad. Förkrossad och desperat försöker hon få barnen i trygghet, men en fråga ekar allt starkare i hennes huvud: Kan man rädda de man älskar genom att döda dem?

Hyllade regissören Sunil Munshi tar nu ett samtida grepp om detta klassiska drama och skapar en egen storslagen visuell historia som blandar inspiration från arenakonserter med klassisk teater. Det blir ett gastkramande och drabbande musikaliskt drama, där rockikonen Ebbot Lundberg med band står för nykomponerad musik live på scen. Ebbot spelar även rollen som ”Körledarinnan” i ensemblen. Medea spelas av Dramatenstjärnan Nina Zanjani, känd från bl a filmen ”Se upp för dårarna” och serien ”Modus” och Jason av Mattias Nordqvist, känd från tv-serien ”Vår tid är nu.”

Ett samarbete mellan Riksteatern och Göteborgs Stadsteater.
Premiär 21 januari 2021
På Riksteaterturné hösten 2019

Medverkande:
Medea: Emma Broomé
Jason: Mattias Nordqvist
Amman: Ebbot Lundberg
Musiker: Ebbot Lundberg, Yrsa Schau, Joel Igor Hammad Magnusson

Regi
Sunil Munshi

Spellängd: 1 timma 45 minuter

 

Den förbjudna kärleken

Flyttad till våren 2023.

program denforbjudnakarleke

Väntar på nytt datum

Plats: Folkets Hus, Teatersalongen

Plötsligt dyker de upp; 25 år gamla dagböcker. När operasångaren Rickard Söderberg läser mellan raderna hittar han en person som kämpar med att ta reda på vem han verkligen är. När han fortsätter gräva i historien visar det sej att han inte är den första som ställt frågan vari kärlekens väsen består.

Rickard Söderberg gjorde stor succé på Riksteaterscenerna över hela landet våren 2018. Denna gång tar han sig an 10 000 år av kärlekshistoria; från Sans Rocks grottmålningar i Zimbabwe av älskande män, till sin egen första kille i en husvagn på Östra Stranden i Halmstad någon gång på 80-talet.

Tillsammans med Rickard och två musiker får vi lära känna människorna som älskat med livet som insats. Vi beger oss ut på en musikalisk resa och den förbjudna kärlekens odyssé.

Riksteatern i samarbete med Rickard Söderberg.

Spellängd: 1 timma 20 minuter

 

Tre lite äldre systrar

Inställd! 

Återkommer med eventuellt nytt datum.

Plats: Folkets Hus, Teatersalongen

tre lite aldre systrar ligg

Många år har gått när vi återigen får träffa systrarna Olga, Masja och Irina som fortfarande bor kvar i sitt föräldrahem med sin brorson Bobben, som deras bror lämnat hos dem. De närmar sig pensionen - och som de längtar! För efter pensionen ska de äntligen flytta, äntligen slipper de arbeta och äntligen ska de leva! Systrarna planerar en fest och efter festen har de lovat sig själva att verkligen komma iväg. Kanske till det de kallar Moskva, som egentligen ärfriheten. Men i sista stund rasar allt. Vad är det som hindrar systrarna att ta steget?

Vem ska ta hand om Bobben och varför får inte Olga pensionera sig?
Det här är en intressant, spännande och fri tolkning av Tjechovs mästerverk, där systrarna som äldre reflekterar över frihetens villkor och möjligheter. Livet de lever är inte speciellt spännande – men drömmarna, kärleken och rädslorna är starkare än någonsin.

Sofia Fredén står för manus, regi Sissela Kyle. På scen ser vi bland
andra Maria Kulle. En samproduktion mellan Riksteatern och Svenska teatern i Helsingfors, med urpremiär hos Riksteatern.

Spellängd: 2 timmar inkl. 20 minuters paus

 

facebook logo 50 

 

start riksteaternsverige 

logga rt intranat

start riksteaternostergotla 

start scenkonstportalen

Sök evenemang på teatrar i hela Sverige
scenguide

scenrum

lankbild till rt2

Vi samarbetar med

 

 motala ostergotlands sjosta

abf

logo ny fh


LillaHemLogo Transp

maxiica

 motala24 platen

willys 

 skobes

Motala Teaterförening © 2018